Штаб за ванредне ситуације на теритоији ГО Обреновац забранио одржавање Крстовданског вашара

Штаб за ванредне ситуације на теритоији ГО Обреновац, на 20. телефонској седници, одржаној дана 7.09.2020. године, на тему спречавање, сузбијање и гашење епидемије COVID–19, донео је закључак којим се усваја једногласна одлука свих чланова Штаба , којом је одлучено да се не одржи традиционални Обреновачки вашар дана 27.09.2020. године, на дан верског празника ”Воздизање Часног Крста”, у народу познат као ”Крстовдан”, а у циљу обезбеђења предуслова за спречавање, сузбијање и гашење епидемије вируса COVID-19.

У образлажењу закључка се између осталог наводи да је Штаб приликом доношења закључка имао у виду епидемиолошку ситуацију у вези са COVID -19 и мере Владе РС које су још на снази, као и потребу да се заштити становништво од заразне болести, те да је у питању манифестација са великим бројем присутних како излагача тако и посетилаца који долазе из других градова и крајева, који са собом носе ризик разношења инфекције а самим тим и поремећаја релативно мирне епидемиолошке ситуације у нашем граду. Закључак V-01 БР.820-65/20 од 07.09.2020. године је потписао командант Штаба Мирослав Чучковић.

Имајући у виду дугу традицију одржавања вашара на верски празник Крстовдан , за коментар поводом наведеног закључка обратили смо се јереју девете Парохије обреновачке Петку Влаховићу.

Ништа ме није изненадило од безбожника који су у Штабу, истиче јереј Влаховић. Какав је то штаб и на основу чега они доносе одлуке то нико не зна. Није ми јасно зашто тај тзв. штаб није забранио окупљање народа на зеленој пијаци коју такође посећују и трговци и купци из других места. Због чега нису забрањена окупљања по угоститељским објектима, питам ја тај тзв. штаб. Ресторан Централ и Барум Барум бар а и остали, сваке недеље оглашавају наступе познатих естрадних уметника и промовишу конзумацију жестоких пића, верујем да је тзв. штаб проценио да су власници и управници у тим ресторанима друштвено одговорни па им никаквим санкцијама није претио нити им је каква ограничења наметао.

Командант Чучковић је и поред упозорења на опасност од ширења заразе, дозволио одржавање Крстовданског вашара и 2014. године, док је санација терена након поплава још увек била у току. Тада је требало народу понудити садржај који би им скренуо пажњу, требало је скрајнути тему катастрофалног руковођења кризном ситуацијом у други план, истиче јереј Влаховић.

Вашар је код Срба од давних времена био најважније и најмасовније друштвено окупљање, поводом верског празника. Вашари су одржавани и за време туђинске власти тада су вашари служили очувању националног идентитета и слободарског духа. Вашари нису били забрањивани ни за време османлијске владавине ни за време епидемије тифуса.

Овој садашњој власти ништа није свето, сетимо се само како смо Васкрс обележили!

Да се ја нешто питам, бацио бих анатему на команданта и све чланове тог тзв. штаба, издвојио би их из заједнице верника и предао на суд Божији, завршава јереј Влаховић.

Аутор: Драгана Николић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *