Милорад Грчић прикрива корупцију у ЕПС-у насиљем над координаторком у сектору Унутрашње конроле ЕПС-а

У складу са информацијама до којих је дошао интернет портал SRBIJA.UNO, пред основним јавним тужилаштвом у Новом Саду покренута је истрага против Игора Бечића и неколико функционера из врха ЈП Електропривреда Србије, осумњичених за угрожавање безбедности Наташе Пришић, координатора у сектору Унутрашње контроле ЕПС-а, која је недавно упознала јавност са праксом запошљавања лица која се никада не појављују на својим радним местима иако им се редовно исплаћује зарада.

Прогон Наташе Пришић је почео прошлог лета, кад је она вршећи редовну контролу, утврдила да Слађана Мијановић и Слободан Лучић нису на радном месту у управној згради ЈП ЕПС Нови Сад, пише портал СРБИЈА.УНО.

Радом Наташе Пришић је откривено да више од сто запослених у ЕПС-у не долази на посао, а да им се редовно исплаћује зарада. Шампион међу фиктивно запосленим лицима је Слађана Мијановић, која чак две године није присутна на свом радном месту а да тај изостанак није оправдан. По речима Јелене Црногорац, шефице сектора у коме су фиктивно запослени Мијановић и Лучић, персонализоване картице ово двоје фиктивно запослених користила је колегиница Соња Станковић , која их је пријављивала при доласку и одласку с радног места. Процедура лажног пријављивања фиктивно запослених, откривена је увидом у централни систем за евиденцију запослених. По подацима из централног информационог система, фиктивно запослени Слађана Мијановић и Слободан Лучић су се на свом радном месту појавили и на дан контроле коју је спроводила Наташа Пришић, иако су се физички налазили на сасвим другој локацији. Сумња да су Слађана Мијановић и Слободан Лучић фиктивно запослени, потврђена је између осталог и тиме што поједини запослени у ЕПС-у нису могли да их опишу нити је било ко имао њихове активне бројеве телефона у време када је контролисан рад тог сектора у ЕПС-у.

Наташа Пришић и Милорад Грчић
Наташа Пришић и Милорад Грчић

Наташа Пришић и њене колеге Горан Ристић и Ђорђе Топалов, с којима је заједно извршила контролу, сустрадан су позвани у Београд, на састанак с Ненадом Дилберовићем, директором сектора Унутрашње контроле. Он их је обавестио да је Игор Бечић инсистирао на прекиду контроле.

Након састанка са Ненадом Дилберовићем, Наташа Пришић је постала жртва мобинга. Наиме Дилберовић и генерални директор ЕПС-а Милорад Грчић одбијају сваку комуникацију са Пришић, не дају јој радне задатке и не одговарају на мејлове у којима је захтевала састанак, позивају колеге Наташе Пришић и упозоравају их је да се склоне од Наташе уколико желе да задрже радно место.

Злостављање на радном месту није једини проблем са којим се суочила Наташа Пришић.

У кривичној пријави коју је Наташа Пришић предала 14.02.2020.године, описана је ситуација која се одиграла након окончане контроле у ЕПС-у. Наиме, Пришић између осталог наводи: „ дана 8. августа 2019, после завршене контроле, приликом повратка кући, у 15 часова, у улазу зграде сачекало ме је НН мушко лице, које је седело на степеницама и у рукама држало флашу. Прошла сам поред њега и кренула ка стану, након чега је исти кренуо за мном. Уплашена, дошла сам до улазних врата стана кад ми је НН лице пришло са леђа и обратило ми се речима: “Само настави да бауљаш даље, видећеш шта ће ти бити”, а затим се окренуо и трчећим кораком удаљио из зграде. У наредном периоду у више наврата се дешавало да ми, у касним вечерњим или раним јутарњим часовима, неко лупа ногама у врата или звони на интерфон“.

Према сазнањима Наташе Пришић, Игор Бечић злоупотребљава политичке функције народног посланика и председника скупштинског Одбора за контролу служби безбедности како би у јавном предузећу заштитио своју “девојку” Слађану Мијановић и рођака Слободана Лучића. Омогућио им је радна места на која не долазе, а сад их на најбруталнији начин штити, прогоном и претњама уз свесрдну подршку Милорада Грчића.

Пришић је о овом случају обавестила председника републике Александра Вучића, након чега је на захтев Генералног секретаријата председника Републике Србије, Министарство унутрашњих послова проверило наводе из дописа, у коме је она исказала забринутост за своју безбедност, и констатовало да је предмет прослеђен месно надлежном Основном јавном тужилаштву у Новом Саду.

Случај Наташе Пришић подсетио нас је на од раније познате случајеве фиктивног запошљавања државних старлета и локалних ботова, што указује да је фиктивно запошљавање широко распрострањена појава у јавном сектору.

До дана састављања овог текста, нисмо добили одговор од ВД ген. директора ЕПС-а Милорада Грчића на питања у вези са радом сектора Унутрашње контроле ЕПС упућена електронском поштом.

За Локалне новине Обреновац, пише Драгана Николић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *