miroslav cuckovic posavski partizani
– учестале повреде ученика обреновачке основне школе ,,Посавски партизани“ –

Дана 03.11.2021.године, у дворишту Основне школе ,,Посавски партизани“ у Обреновцу током великог одмора повређен је ученик првог разреда старости 7 година.

Како сазнаје наш интернет портал, до повреде је дошло на тај начин што су ученици првог разреда упражњавали слободне активности без икаквог надзора учитељице Тање Караџић.

фотографија повређеног ученика из приватне архиве
фотографија повређеног ученика из приватне архиве

Наиме, нашој редакцији се непосредно обратила Д.И. (име познато редакцији) мајка повређеног ученика која нас је обавестила да се критични догађај одиграо на школском игралишту у време великог одмора током којег су ученици првог разреда, међу којима је и њен повређени седмогодишњи син, остављени без надзора учитељице која се према тврдњама Д.И. у то време налазила у школској зборници.

Повреда у виду дубље одеротине на глави повређеног ученика наступила је након што се ученик у жару игре провлачио испод необезбеђене и поломљене заштитне ограде која се налази око школског игралишта унутар школског дворишта, из које штрче зарђали метални шиљци.

заштитна ограда у школском дворишту
заштитна ограда у школском дворишту

Мајка повређеног ученика истиче да је уместо саосећања наишла на ћутање и осуде како од стране родитеља тако и од стране школске управе. Бежање надлежних од одговорности за штетну последицу је нанело додатну душевну бол мајци повређеног ученика. Шокантно је то што се нико од надлежних не сматра одговорним за повреду ученика у школском дворишту, напротив, стиче се утисак да се деца сматрају кривом за све лоше што им се догоди, о чему сведочи и приватна преписка мајке повређеног дечака са некадашњом ,,школском полицајком“.

фотографија са приватног телефона

Према тврдњама мајке повређеног ученика саосећање нису показали ни учитељица ни директор школе али ни родитељи осталих ученика из истог разреда који користе посебно формирану Вибер групу за међусобну комуникацију. Очигледно нису свесни да се и други ученици тј. њихова деца могу повредити, а такво понашање и изнети ставови су за жаљење.

фотографија са приватног телефона

Редакција нашег портала је покушала да дође до текста правилника односно унутрашњих нормативних аката школе како би смо утврдили које лице се у конкретном случају сматра одговорним за повреде ученика настале за време боравка у школи, међутим нико од надлежних у Основној школи ,,Посавски партизани“ није желео да се изјашњава у вези са случајем повређивања ученика.

Подсећамо да је у складу са одредбом из члана 108 ст.1 Закона о основама система образовања и васпитања школска установа обавезна да донесе акт којим прописује мере, начин и поступак заштите и безбедности деце и ученика за време боравка у установи и свих активности које организује установа, у сарадњи са надлежним органом јединице локалне самоуправе, које је дужна да спроводи.

Ипак, незванично смо сазнали да је школа донела све потребне правне акте али да за решење конкретног проблема не располаже новчаним средствима која би била довољна за замену целокупне заштитне ограде око школског игралишта а да општинска управа има друге приоритете, те да се проблем са оштећеном металном оградом неће решити бар до наредне школске године када се планирају радови на редовном одржавању зграде и мобилијара.

Подсећамо да је председник ГО Обреновац Мирослав Чучковић током посете овој обреновачкој школи 01. септембра ове године, свим првачићима пожелео срећан почетак школске године, истичући колико је напора општинска управа уложила како би се услови за образовање основаца побољшали. Имајући у виду стање и изглед школског игралишта а нарочито заштитне ограде, стиче се утисак да су радови на побољшању услова за одвијање наставе и осталих школских активности у школи ,,Посавски партизани“ били поверени стручњацима из области сточарства, те да сугестије нису затражене од педагога, архитеката и стручњака за безбедност.

пише: Драгана Николић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *