– акциони план за заштиту животне средине је списак жеља и маштарија општинских функционера – 

Дана 22.01.2020.године, на веб порталу ГО Обреновац објављена је вест под називом ,,Општина ће израдити нови акциони план за заштиту животне средине“. План о којем се у тексту пише између осталог би требало да подразумева:

– Реформу јавног превоза и обнову возног парка, увођење додатних и потпуно нових линија, смањење цене превоза и израду студије о речном саобраћају на две релације ка Београду: Обреновац – Земун и Обреновац –Бетон хала

– Реализацију пројекта одсумпоравања на ТЕНТ-у вредног 200 милиона евра, који ће до девет  пута смањити емитовање штетних гасова у ваздух.

– Израду студије за инсталацију базних станица за пуњење електричних аутомобила, како би у будућности и тај вид саобраћаја био знатно развијенији.

Мирослав Чучковић са ,,еминентним“ стручњацима за питање екологије

Став Марка Перишића председника Удружење „Зелени Обреновац“, јесте да садржина те вести као и остали потези оштинских власти и јавних предузећа указује на потпуно одсуство било какве еколошке политике као и одсуство свести о вишеслојности проблема загађења живонтне средине.

Општинска власт на челу са Мирославом Чучковићем дуги низ година ставља под тепих проблем загађења животне средине, и замазује очи житељима Обреновца и околине, додаје Перишић.

Сваки читалац вести објављене на општиском веб сајту ће приметити да општинска власт није утврдила методе нити конкретне мере за заштиту и побољшање квалитета животне средине, као што се ни у једном делу текста не може утврдити временски оквир ни за израду новог акционог плана за заштиту животне средине ни за његово спровођење.

Као што можемо видети председник ГО Обреновац Мирослав Чучковић наводи да ће ,,ускоро“ приступити изради новог акционог плана за заштиту животне средине за период од 10 година и позвао је све релевантне организације и институције као и грађане да се активно укључе у процес његове израде.

Обреновац у облаку пепела

 

Већ на самом почетку вести примећујемо нелогичност. Наиме, јавна расправа и укључивање релевантних субјеката је могуће тек у фази израде новог акционог плана када већ буду познати неки од обавезних елемената плана.

Даље, председник општине наводи да Обреновац има добар квалитет ваздуха, међутим та тврдња је неоснована. Наиме, квалитет ваздуха се процењује с обрзиром на измерене вредности у дужем временском периоду и с обзиром на доба године. Сва досадашња мерења и студије показују константну загађеност ваздуха у Обреновцу, с тим да степен загађености ваздуха варира. Квалитет ваздуха у Обреновцу само може да буде тренутно оцењен као добар нарочито у периодима деловања кошаве.

Пепелиште ТЕНТ Обреновац

Реформа градског превоза коју помиње председник Мирослав Чучковић би имала ефекта на квалитет ваздуха једино када би се као погонско гориво користио водоник или компресовани природни гас, свака друга алтернатива подразумева загађење ваздуха услед сагоревања фосилних горива. О бајкама везаним за речни превоз боље да не говоримо, јер се председник ни један пут не осврће на проблеме загађења воде, угрожавања животне средине, заштите рибљег фонда, заштићених врста птица исл.

Једнако бесмислена је и најава постављања станица за пуњење електромобила. Таквом изјавом председник Чучковић показује елементарно не познавање материје електромобила. Више студија урађених за потребе ЕУ показало је да без подстицајних мера на нивоу државе којима би се субвенционисала куповина електромобила нема смисла развијати инфраструктуру за електромобиле. Имајући у виду да у целој Србији нема више од 10 електромобила те да сваки од њих има у склопу опреме и кућни пуњач, нејасно је какав би се ефекат постигао на нивоу Обреновца и на који начин би се постављањем пуњача за електромобиле побољшао квалитет животне средине.

Чучковић најављује и пројекат одсумпоравања који би требало имплементирати у наредних 5 година у склопу ТЕНТ-а али не помиње никакве гаранције да ће се пројекат спровести и какве би евентуално биле санкције за случај да се пројекат не спроведе.

Обреновац има вишедеценијски проблем са загађењем земљишта, подземних вода и ваздуха који је последица лошег одржавања система заштите на пепелиштима термоелектрана, али ни председник општине Чучковић ни генерални директор ЕПС Грчић, тај проблем не помињу. Нико од општинских функционера не помиње ни проблем бесправног одлагања отпада по дивљим депонијама које ничу на сваком кораку поготово по ободу ужег градског језгра Обреновца.

Све у свему нови акциони план заштиту животне средине који помиње председник ГО Обреновац Чучковић подсећа на списак жеља и маштарију једног општинског функционера, закључује Марко Перишић.

аутор: Јагода Смиљанић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *