покренута иницијатива за отварање псећег СПА центра на обреновачкој бањи ,,Цевка“

Савремени начин држања паса и мачака изнедрио је нове трендове у третману кућних љубимаца у том смислу што им власници све чешће обезбеђују услуге попут педикира, фризирања али неретко и  масаже или купања у СПА центрима тј. бањама. Овај последњи пример је нова мода која полако придобија присталице и код нас. 

Износећи своја искуства на интернет порталима, власници четвороногих љубимаца  тврде да су третмани у бањским купалиштима, ефикасни код лечења разних здравствених тегоба код паса, те да утичу на квалитет њиховог крзна. 

Међу популарним бањским третманима за псе, нарочито се истичу таласотерапија комбинована са различитим ароматичним купкама и купање у звучно изолованој хидромасажној кабини, то су третмани који су се показали као делотворни у превенцији бактерија и болести на кожи. 

Претрагом по интернет порталима који су посвећени темама као што су спечавање злостављања животиња и бризи о добробити животиња, наишли смо на бројне коментаре наше суграђанке Нагорке Урумовић познате активисткиње за права животиња, која нас је упознала са својим ставовима у вези са наведеним модерним трендовима држања кућних љубимаца.

Стрип дана

пси напред, пензионери стој!!! –

Јавно се залажем за то да се обреновачко бањско купалиште ,,Цевка“ отвори и за кућне љубимце, односно да се одреде посебни термини за власнике паса и мачака. И подржаћу сваку иницијативу која има исти циљ – истиче Нагорка Урумовић.

То би била јединствена комерцијална понуда из јако уске и високопофитабилне туристичке нише, која је ретка чак и у понуди развијених држава. Зато сматрам да треба мењати садашњу политику руковођења Цевком јер Обреновац испуњава све услове за процват тзв. пет туризма.

Уосталом, какву корист Обреновац има од полупокретних пензионера … ко је успео да од њих извуче динар или у данашње време државни ваучер. Тај вид туризма није био профитабилан ни пре сто и кусур година… зато ја  предлажем нови концепт елитног бањског туризма, који предвиђа посете власника највреднијих паса који су носиоци највиших међународних кинолошких титула. 

Сматрам да се треба фокусирати на услуге намењене псима врхунског порекла чији су власници спремни да издвоје позамашне своте новца како би псе учинили савршеним примерцима своје расе на захтевним кинолошким такмичењима. 

Код нас, на жалост,  још увек није развијена свест да такав туризам у савременом свету постоји већ дуже време и да доноси високе приходе.

дискриминација власника паса у Обреновцу

Међутим, да би Обреновац постао то што предлажем, требало би најпре решити неке просте проблеме са којима се суочавају власници кућних љубимаца.

Ми љуботељи животиња овде у Обреновцу већ неколико година уназад, тачније  од како су изведени радови на изградњи савременог бањског комплекса, имамо проблем јер нам је забрањено коришћење бањског изворишта Цевка.

Ту забрану је увело руководство ЈП СКЦ Обреновац на челу са њиховим директором Јегоровић Иваном, иако они нису власници тог простора.

Ми из удружења за заштиту животиња Опстанак, као и сви који нас подржавају сматрамо да је то један вид дискриминације којем смо изложени. Зато смо се покренули како би се успостављене забране укинуле.

Мене је информисао мој дугогодишњи познаник Миладин Тошић наш познати књижевник, иначе запослен у ЈП за изградњу Обреновца да је његова фирма организовала цео посао уређења тог простора а да су средства обезбеђена из буџета општине. Дакле, ЈП СКЦ Обреновац није својим новцем зидао бањски комплекс Цевка.

Ми у удружењу за заштиту животиња Опстанак смо се ангажовали како бисмо утврдили ко има право на експлоатацију минералне воде бање Цевка. Незванично смо сазнали да право на експлоатацију полаже НИС ад Нови Сад који се сматра сукцесором раније фирме која је 1985. године, отворила ту бушотину.

Ми сви знамо да катастарски лист представља личну карту сваке некретнине у Србији а у катастру пише да је Град Београд власник плаца број 1072/5 у Обреновцу на којем се налази бања а сви они бањски објекти се не воде као бањско купалиште већ као помоћна зграда-остава за мобилијар и такође су у власништву Београда а не СКЦ Обреновац или њиховог директора. Ово свако може да утврди на интернет страни катастра. Све ово сам вам навела како би доказала да ЈП спортско-културни центар Обреновац нема никаква права управљања и располагања бањским купалиштем Цевка, јер би они та права прокњижили у катастру да их којим случајем имају. 

Зато смо ми покренули иницијативу у оквиру нашег удружења, како бисмо у Београду пред надлежним телима остварили право на коришћење бање Цевке. Сматрамо да је Београд права адреса јер је по подацима из катастра, наша престоница власник бање и плаца.

Јегоровић лажни љубитељ животиња

Ја ћу прокоментарисати и јавне наступе Ивана Јегоровића директора ЈП СКЦ Обреновац који се понаша као да је бања Цевка његово приватно власништво – наставља своје излагање Нагорка Урумовић.

Наиме,Јегоровић се декларише као љубитељ животиња, међутим то своје опредељење не показује у пракси. 

Цевка је традиционално коришћена за купање паса, све док општина није одлучила да корисник тог купалишта након обнове и уређења буде искључиво грађанство што је Чучковић нагласио на свечаности отварања обновљене бање Цевка. Питам се по ком основу или боље речено по чијој вољи је тако одлучено? 

Власницима паса је забрањен приступ бањском купалишту иако је Цевка традиционално коришћена за купање власничких кучића. Забрана је уведена, наводно јер то није у складу са хигијенским правилима које важе на купалишту а која штите особе алергичне на псе и мачке. Напомињем да та правила нигде не могу да се прочитају а не зна се ни ко их је написао, нити да ли уопште та правила постоје. 

Такође, Јегоровић није подржао ни неке наше раније иницијативе. На пример, Јегоровић нам није дозволио да у простору спортске хале у оквиру Дома културе или на платоу испод платана, организујемо менифестацију односно изложбу паса мешанаца заједно са акцијом масовног удомљавања паса и мачака. Разлог за одбијање таквог предлога није била заузетост термина спортске хале или платоа, већ то што моје удружење ,,Опстанак” није било у стању да испоштује све фитосанитарне и ветеринарске мере за одржавање такве манифестације. 

Од нас је захтевано да обезбедимо поштовање правила која важе за сточни сајам, што је по мом мишљењу бесмислица јер пси које ми удомљавамо не могу да се пореде на пример са кравама сименталкама или са свињама моравкама. За наше псе не важе правила карантина каква важе за копитаре или папкаре а наши пси такође не остављају балегу иза себе.

Масовним удомљавањем паса и мачака Обреновац би решио проблем зоохигијене, али очигледно не постоји разумевање наших руководилаца за активности мог удружења.

Но без обзира на све препреке на које наилазимо, ми из удружења за заштиту животиња Опстанак смо решени да истрајемо у својим намерама, те да од Обреновца направимо респектабилни центар тзв. пет туризма.

Зато позивам, наше суграђане и све љубитеље животиња да нас подрже и помогну рад нашег удружења новчано, може материјално кроз донације а може и услугама које су нам од користи – завршава Нагорка Урумовић.

за Локалне новине Обреновац пише Драгана Николић

Оставите одговор