– локални пут који спаја насеље Младост са центром села Кртинска претворен у највећу дивљу депонију у Обреновцу –

Иако је већина наших суграђана пример  за савестан однос према  заштити животне средине, нажалост, има и оних код којих још увек није развијена свест о очувању и заштити животне средине. 

Пажњу нам је привукао ,,вапај” мештанина села Кртинска чији су иницијали Н.Б. који је желео да остане анониман а у вези са дивљом депонијом која се налази на путу који спаја насеље Младост са центром села  Кртинска.

застрашујући призори депоније у Кртинској

На овој дивљој депонији видљиве су  бројне гомиле смећа, шпорети, каучи, фрижидери, аутомобилске гуме, вреће, пластика, грађевински  материјал  али и животињски отпад. Гомиле животињског отпада узрок су забрињавајуће концентрације мува, пацова који се овде могу видети у сред бела дана, паса и мачака луталица а ни лисице и шакали нису редак призор – истиче наш саговорник.

Смрад који се одавде шири је несносан, поготово у последње време почев од средине јула месеца, од када нас је запљуснуо талас тропских врућина.  Оправдано страхујемо због могуће заразе јер проблем нема ко да решава а сваким даном депонија постаје све већа и већа.

фотографијa депоније у Кртинској из приватне архиве

Пре само неколико дана, нас неколико мештана Кртинске смо уочили лица која су из свог приватног возила са шабачким регистарским ознакама, истресали животињски отпад, коже, главе, изнутрице. Безуспешно смо покушавали о томе да обавестимо надлежне инспекције јер се на телефон нико није јављао, вероватно зато што је ово период годишњих одмора а при том ни викендом нико не ради.

путовање кроз лавиринте локалне бирократије

На проблем са овом депонијом, уназад неколико месеци смо указали свима за које смо сматрали да су надлежни али без успеха. Обраћали смо се ЈКП Обреновац јер су они овдашњу дивљу депонију већ чистили пре пар година а имали су и оно возило фургон Дачија за уклањање животиња, међутим они су нас упутили на ЈКП Ветерина Београд јер су наводно они надлежни за делатност зоохигијене на територији Града Београда. Ја сам их подсетио да им надлежност није била проблем када су чистили депоније по селима Дрен, Барич, Звечка и на осталим местима где их је заједно са општинарима снимала локална телевизија, међутим добио сам одговор да је то било у склопу акције коју то предузеће организује сваке прве суботе у месецу. 

Када смо се обраћали ЈКП Ветерина Београд они су нас упутили на локалну самоуправу и инспекције те да се најпре њима обратимо. Када сам се обратио Одсеку комуналне инспекције у Обреновцу тамо оној Цеци, рекла ми је да имају информацију о овој депонији али су утврдили да се она налази на површини која је делом у приватном власништву и власништву предузећа а они су надлежни само за нешкодљиво уклањање лешева животиња са површина ЈАВНЕ НАМЕНЕ, дакле ни они нису надлежни.

Даљи пут кроз лавиринте бирократије нас је водио до Комуналне полиције у Обреновцу који су ме обавестили да они обављају послове из уске области комуналне зоохигијене која се односи на начин држања и извођења кућних љубимаца, па сам закључио да ће на ову депонију Комунална полиција да дође тек када власници почну да изводе мртве кућне љубимце и да их остављају на ову депонију.

Лично сам звао Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине на територији ГО Обреновац, да проверим да ли ће се они можда прогласити надлежним обзиром да у њиховом статуту стоји да обављају делатност заштите и унапређења животне средине на подручју целе општине Обреновац. Међутим, они су ме обавестили да се заштита и унапређење односи на ,,добра од општег интереса и на добра у општој употреби”, што овде није случај по њиховој оцени.

На крају сам се обратио и заменику Савета МЗ Кртинска Милану Бугарском са којим сам фамилија, па сам га питао: ,, рођаче има ли нам спаса или да поцркамо од смрада и заразе?” На шта ми је он ноншалантно одговорио да не таласам док се не заврши увођење канализације и асфалтирање у Кртинској и у насељу Младост. Шта рећи након таквог одговора, питам ја вас?

Мирослав Чучковић у недавној посети Кртинској

Иначе пре неких месец, два не могу тачно да се сетим, поред те депоније пролазио је и Мирослав Чучковић који нам је до недавно био градоначелник али око решавања проблема депоније се није изјашњавао јер су га телевизијске камере чекале овде у центру села где су асфалтиране улице у склопу акције ,, Пут до сваке куће” па је то требало медијски испратити а не ово ругло-дивљу депонију.

Роми истински еколошки активисти!

Нашом муком не желе да се позабаве ни локални еколошки активисти, чије је програмско опредељење само ,,ширење свести о очувању животне средине” како су  ми то рекли. Ипак, обећали су ми да ће се на првом наредном конкурсу обратити општинским властима са предлогом за доделу новчане помоћи и да ће кандидовати свој програм чишћења локалних дивљих депонија. Слободан сам да кажем да те локалне еколошке организације само томе и служе тј. да се мало огребу о државне јасле…треба се снаћи у ова кризна времена.

На нашу срећу, неочекивану помоћ смо добили од наших суграђана Цигана који редовно обилазе ову депонију и чисте је од металног отпада – истиче наш саговорник. 

Понекада се деси и да нам ти сакупљачи отпада овде организују логоровање уз велику логорску ватру из које куља густи црни дим јер је то једина технологија раздвајања гуме од метала из аутомобилских гума, коју познају наши уважени Роми.

Ипак Роме не интересују послови зоохигијене и уклањања животињског отпада који локални пси луталице доносе и у насељено место. Напомињем да смо ми тим Циганима и новац нудили али без успеха.

Дакле, цркотине остају нама да се поносимо нашим немаром.

Кртинска позива Владимира Путина и Стивена Спилберга у помоћ

Убеђен сам да би овде у Обреновцу писац Кафка да је којим случајем жив, могао да напише ремек дело које би надмашило ,,ПРОЦЕС” јер у општинској администрацији мало ко може да се похвали са здравом памети и трунком логике.

Иначе, овде код нас у Кртинској није проблем само ова дивља депонија, угинуле животиње се могу пронаћи бачене и по овдашњим каналима о чему нас редовно обавештавају мештани који на канале иду ради рекреативног риболова.

Ако нам не очисте ову депонију и не обезбеде ову саобраћајницу од несавесних људи који овде одлажу отпад, лично ћу да пошаљем писмо редитељу Стивену Спилбергу у Холивуд са молбом да дође овде да сними неки апокалиптични филм или филм страве и ужаса, око тога  ће ми помоћи моја рођака која студира стране језике.

На крају, морам признати да смо ја као и неколицина очајних мештана схватили да треба да сачекамо наредне изборе да би нас се неко сетио. Можда се охрабримо па пошаљемо и писмо Путину који има начин и средства да једном ракетом цео овај потес од Младости па до Кртинске избрише са лица земље – завршава своје излагање Н.Б. мештанин села Кртинска.  

Обреновцу следи епидемиолошка катастрофа због распадања тела угинулих животиња

O проблему неадекватног одлагања животињског отпада разговарали смо са Љиљаном Плећевић, магистром инжењерства заштите животне средине. Према њеним речима у Србији је начин одлагања животињских лешева регулисан са више прописа у складу са којима се животињски лешеви морају збринути најкасније 72 сата од тренутка угинућа, јер у противном прети избијање зараза.

Једна од најопаснијих зараза која настаје услед неадекватног третмана животињских лешева, како за људе тако и за животње јесте и антракс. Реч је о болести коју узрокује бактерија bacilus antracis. Споре антракса се шире посредством живих животиња преносилаца као што су нпр. глодари а  могу се ширити и ваздухом и могу врло дуго остати у природи, чак по неколико деценија. Ако доспеју у крв човека или животиње, онда се јављају врло тешки симптоми болести, који могу довести и до смртног исхода- наводи магистар Љиљана Плећевић.

Антракс је посебно патоген за животиње из групе биљоједа као што су коњи, говеда, козе и овце. Споре антракса се могу наћи у свим прерађевинама болесне стоке-месу, кожи, крзну, вуни и роговима. Када говоримо о обољевању становништва, онда треба напоменути да од антракса углавном оболевају људи који су у директном контакту са оболелом или угинулом животињом као и људи који се баве индустријском прерадом сточних производа. Инфекција може настати и ингестијом термички недовољно обрађеног млека или меса оболелих животиња. Зато је потребно на адекватан начин санирати подручје где се налазе животињски лешеви.

Напоменућу и то да постоји обавеза државних органа на свим нивоима да поступају без одлагања у свакој ситуацији када се сазна за постојање дивљих депонија на којима се без икакве контроле одлажу животињски лешеви и кланични отпад. А ако се посумња на могућност ширења антракса онда се опреза ради приступа и вакцинисању становништва и стоке у циљу спречавања ширења заразе- констатује магистар Љиљана Плећевић.

Обреновчанима остаје само да се надају да ће вапај становника Кртинске допрети до ушију оних који се сматрају надлежним за санацију подручја контаминираног животињским лешевима.

За Локалне новине Обреновац пише Драгана Николић

Оставите одговор