– концентрација опасних бактерија у обреновачким јавним купалиштима знатно изнад дозвољених вредности –

У Градском заводу за јавно здравље Београд током купалишне сезоне 2020. године, обављана је редовна контрола квалитета воде за купање из затворених и отворених обреновачких јавних базена као и на отвореном јавном купалишту „Цевка“ .

Контролом квалитета воде за купање утврђено је да сви узорци воде узети са обреновачких јавних купалишта садрже опасне бактерије и паразите као што су криптоспоридијум (cryptosporidium), легионела (legionella), псеудомонас (pseudomonas), дизентерија, ешерихија коли (escherichia coli), хепатитис А и кандида (candida).

обреновачки базени
обреновачки базени

Анализом воде за купање на отвореним обреновачким базенима утврђене су високе вредности бактерије Pseudomonas aeruginos, Escherichiа coli, златни стафилокок, Legionella pneumophila и повишена концентрацију трихалометана.

Трихалометани су нуспродукти дезинфекције воде, који се стварају када хлор у води реагује са отопљеним органским хемикалијама. Бактерија Pseudomonas aeruginosa у води за купање је нарочито опасна јер може узроковати хоспиталне инфекције а инфекција је по правилу тешка.

Базенске воде су додатно контаминиране у периоду рада базена јер је доказано да су купачи главни извор органских елемената који су потребни за стварање нуспродуката дезинфекције. У ситиацији када је број купача велик, а вода се не мења, већ само додатно хлорише, неминовно настају трихалометани и остали нуспродукти дезинфекције. Добијени резултати указују на пропусте у припреми базенске воде или на непридржавање хигијенских мера међу купачима, због чега смо препоручили едукацију одговорних особа на базенским купалиштима, наводе у Градском заводу за јавно здравље Београд.

Како бисмо додатно проширили свест грађана о опасностима која долазе од јавних купалишта обратили смо се Драгану др. Николићу, инфектологу и начелнику одељења Клинике за инфективне и тропске болести ВМА.

Доктор Николић нам је појаснио да контаминација базена обично почиње тако што нека органска материја уђе у воду, попут урина, слузнице или делића заражене коже. Ако базени нису адекватно одржавани – ако на пример, не садрже довољне количине хлора – то је идеално окружење за патогене бактерије (протозое) да се умноже, што доводи до контаминације и на крају угрожава животе купача.

Обреновчани и остали корисници купалишта са бањском водом „Цевка“ би требало да имају у виду да је управо на том купалишту утврђено постојање паразита Cryptosporidium. Реч је о је паразиту који је довољно отпоран да преживи чак и у правилно одржаваним базенима. Само један гутљај воде заражен овим паразитом може узроковати пролив, грчеве у стомаку, мучнину и повраћање. Хлор не може брзо убити овај криптопаразит, за то је потребно доста времена, па се саветује да пратите обавештења надлежних који одржавају купалишта у којима је утврђено постојање овог криптопаразита.

Други узрок епидемија на базенима и купалиштима су бактерије Legionella и Pseudomonas чије је постојање утврђено у узорку воде са отворених обреновачких базена. Легионела може проузрочити тешку упалу плућа и симптоме сличне грипу. Псеудомонас може довести до кожног осипа и тешке инфекције уха. Обе бактерије су веома отпорне на хемикалије које се сипају у у базене. Тешко их је неутралисати тако да људи који одржавају базене треба да припазе на одговарајуће поступке чишћења и нивое дезинфицијенса како би спречили раст ових бактерија и ширење епидемије.

Бактерија дизентерије чије је присуство утврђено како у бањској тако и у базенској води, има више имена, називају је бациларна дизентерија или шигела, је акутна бактеријска болест чији су симптоми грозница, мучнина, повраћање, грчеви и пролив узрокован шигела бактеријама. У већини случајева у столици се може наћи крв и слуз. Шигела се преноси директно, гутањем контаминиране хране или воде. Од велике је важности ниска инфективна доза између 10-100 организама. Болест се добија купањем у контаминираним површинским водама или базенима и лечилиштима.

Имајући у виду последице заразе наведеним бактеријама и паразитима, препоручио бих свим корисницима обреновачких јавних купалишта да посебну пажњу посвете мерама превенције заразе. Свако ко улази у базен требало би да се истушира уз коришћење сапуна. Тиме ће се уклонити зној и друге нешистоће са тела пре уласка у базен за купање, такђе, препоручујем да се свако сусдржи од било какве активности која подразумева уношење воде у усну дупљу. Осим тога, избегавање роњења и скакања, као и седења на површинама непосредно око базена значајно доприноси смањењу ризика од инфекција, али и повреда, наводи Драган др. Николић.

На наш захтев упућен Ивану Јегоровићу, директору ЈП СКЦ Обреновац које управља обреновачким базенима да прокоментарише катастрофалне резултате испитивања квалитета воде за купање, Јегоровић је изјавио да нема овлашћења да у јавност излази са било каквим коментарима. Такође, Јегоровић је навео да сумња у тачност извештаја Градског завода за јавно здравље Београд те да нема тог извештаја који ће бацити сенку на до сада најуспешнију купалишну сезону на обреновачким базенима и све напоре општинских власти усмерене ка обогаћивању садржаја на обреновачким базенима.

За Локалне новине Обреновац, пише Драгана Николић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *