„Стоп илегалним миграцијама“ и „Христе Боже“ орило се испред бивше касарне у Обреновцу 

 

Дана 13.05.2020.године, у 19,00 часова у Обреновцу око 50 припадника покрета Левијатан, одржало је протест „Стоп илегалним миграцијама“ испред прихватног мигрантског центра у Обреновцу.

Циљ протеста био је пружање подршке Филипу Радовановићу који је пре недељу дана односно 07.05.2020.године, колима улетео у прихватни мигрантски центар, као и скретање пажње јавности на проблеме везане за нелегалне економске миграције.

Филип Радовановић
Филип Радовановић обреновачки шовиниста

У обраћању окупљеним новинарима, Павле Бихали најистакнутији члан покрета Левијатан изјавио је да зна да је неодмерена акција Филипа Радовановића грешка, али да му је циљ био частан. Бихали је такође изјавио да је Филипу Радовановићу одређен притвор до 30 дана због опасности од понављања дела које му се ставља на терет, све захваљујући притиску медија, невладиних организација и појединих припадника владајуће партије СНС, који су прогласили терористом.

Иначе, по речима Павла Бихалија, Филип Радовановић је један од чланова покрета Левијатан, и истакнути члан Српске напредне странке. У досадашњој професионалној каријери, Филип Радовановић је обављао функцију председника Комисије већа општине Обреновац за сарадњу са омладином и удружењима, а уједно је био запослен и у ЈП Спортско-културни центар Обреновац. Међутим, од када је извршио прошлонедељни чин, сви чланови СНС ГО Обреновац су јавно почели да се одричу Филипа Радовановића због страха од пада рејтинга пред наступајуће републичке и локалне изборе.

Филип Радовановић са врхом локалне власти

Филип Радовановић са врхом локалне власти
Филип Радовановић са врхом локалне власти

Окупљенима се на протесту обратила и Др. Јована Стојковић рекавши да је у Србији општи тренд да се свака активност слободомислећег становништва којима се указује на опасност од надирућег радикалног ислама и на погубне последице Маракешког споразума о миграцијама чији је потписник и Србија, окарактерише као ксенофобија. Др. Стојаковић је објаснила да „ксенофобија не значи ништа и да је то парапсихијатријски термин који треба да објасни страх од непознатог а да је познато шта све лоше илегалне миграције доносе Србији и њеном становништву“.

Скуп је протекао мирно, окупљени су узвикивали пароле „Стоп илегалним миграцијама“ и певали су песму „Христе Боже“.

Недуго након што је Филип Радовановић колима улетео у прихватни мигрантски центар, на друштвеним мрежама су се појавиле фотографије на којима се Радовановић налази у друштву истакнутих чланова обреновачке локалне самоуправе.

Имајући у виду да се на појединим фотографијама Филип Радовановић налази у друштву са Мирославом Чучковићем председником ГО Обреновац, Милошем Станковићем чланом Већа градске општине и Милошем Станојевићем чланом Већа градске општине, покушали смо да добијемо изјаву наведених локалних функционера поводом актуелних догађаја. Председник ГО Обреновац Мирослав Чучковић је одбио да одговара напитања везана за Филипа Радовановића истакавши да не познаје то лице. Милош Станковић члан Већа градске општине истакао је да је спреман да одговара само на питања везана за актуелне радове на асфалтирању улица и путева у МЗ Грабовац као и на питања везаним за инфраструктуру јер је према његовим речима то од значаја за грађане Обреновца. Милош Станојевић члан Већа градске општине је одбио да одговара на постављена питања истакавши да нема коментар.

На послетку, питања о односима Филипа Радовановића и функционера у ГО Обреновац поставили смо и господину Павлу Бихалију из покрета Левијатан. Бихали је био кратак те нам је рекао да га не чуди реакција обреновачких општинских функционера. Њима је Филип Радовановић послужио као жртвено јагње, сада га се сви одричу али су га сви својатали када је требало иселити Роме из картонског насеља створеног у дрворишту некадашње старе зграде општине у главној обреновачкој улици. Такво понашање нека служи тим функционерима на част, завршио је Бихали свој одговор.

Подсетићемо наше читаоце да су Мирослав Чучковић, Милош Станковић и Милош Станојевић чланови Савета за управљање миграцијама на територији ГО Обреновац па смо од именованих очекивали знатно садржајније изјаве, имајући у виду да су мигранти у обе ситуације били у центру пажње.

Аутор: Јагода Смиљанић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *