– Обреновац ускратио спортским клубовима новчана средства из програма „Еко динар“ 2020 –

Градска општина Обреновац је престала са уплатом новчаних средстава из програма „Еко динар“намењених финансирању 45 спортска клуба са којима је током јануара месеца 2020. године потписала уговоре.

Обустава финансирања спортских клубова са подручја Градске општине Обреновац у оквиру програма под називом „Еко-динар“ који је започет 2013. године, траје последњих пет месеци, због чега бројни спортски клубови престају да активностима намењеним омладинским категоријама.

Програм под називом „Еко-динар“ између осталог обухвата плаћање чланарине за децу узраста од 10 до 18 година, чиме је омогућено деци и омладини да се бесплатно баве спортским активностима у оквиру спортских друштава основаних на подручју Обреновца.

У овај програм се у току 2020. године укључило 45 спортских клубова у оквиру којих се oкo 2800 дeцe aктивнo бaви спoртoм.

Како ситуација у вези са финансирањем спортских клубова постаје неиздржива за поједина сортска друштва, нарочино она која и немају сениорске категорије, ступили смо у контакт са челницима ГО Обреновац и лицима одговорним за спровођење програма, како би нам разјаснили у чему се састоји проблем.

Mилoш Стaнкoвић, прeдсeдник Кoмисиje зa спoрт при ГО Обреновац, је за Локалне новине Обреновац изјавиио да је упознат са проблемом али да заједно са Мирославом Чучковићем председником ГО Обреновац и Иваном Јегоровићем директором СКЦ Обреновац интензивно ради на изналажењу решења.

мере рационализације као препорука спортским клубовима

Oвo je jeдинствeн вид пoмoћи млaдим спoртистимa у нaшем граду, и зато се трудимо да oдoлoимo брojним изaзoвимa како бисмо oстaли дoслeдни у спрoвoђeњу прoгрaмa „Еко динар“ наводи Милош Станковић.

Иако смо за 2020. годину издвојили више средстава у локалном буџету за финансирање овог пројекта, приметили смо да спортски клубови нерационално троше средства из програма „Еко динар“. Тако на пример, уместо да се младима на једнак начин омогући укључивање у спортске активности, ми смо приметли да се у многим клубовима спортом баве и по двоје деце из исте породице. Дакле, у таквим случајевима је потребно применити мере рационализације, што ће бити наша сугестија клубовима.

Такође, добио сам пуну подршку од председника ГО Обреновац Мирослава Чучковића, у намери да редефинишемо услове за укључивање у програм „Еко динар“. Обојица смо мишљења да је на страни спортских клубова дошло до неразумевања. Наиме, замисао је да програм „Еко динар“ буде програм суфинансирања а не програм за тотало финансирање спортских активности. Спортски клубови који желе да опстану на тржишту, мораће да пронађу и спонзоре а не само да се ослоне на наш буџет. Имајте на уму да општина чини све што је до нас како би помогла развоју спорта у нашем граду али то исто очекујемо и од спортских клубова – изјавио је Милош Станковић.

СКЦ Обреновац фаворизује догађаје из области културе

Иван Јегоровић директор СКЦ Обреновац је изјашњавајући се о проблему са спровођењем програма „Еко динар“ за Локалне новине Обреновац, изјавио да Спортско културни центар Обреновац не може да сноси одговорност за трошење буџетских средстава, како то појединци из света спорта упорно истичу.

Тачно је да СКЦ Обреновац заједно са ГО Обреновац спроводи пројекат „Еко динар“ те да се средства исплаћују посредством СКЦ Обреновац, али ту престаје свака наша одговорност. Ми смо учинили све да спортским клубовима омогућимо просторне и организационе услове за њихове активности. Обновили смо халу спортова, значајна средства улажемо и у базене, а спортским клубовима на располагању стоје и наши запослени без којих ни хала ни базени не би могли да функционишу.

Познато ми је да је дошло до застоја у финансирању спортских клубова, али напомињем да је СКЦ Обреновац ове године ушао у копродукцију телевизијских програма, филмова и серија. Познато вам је да је пола српске кинематографије током овог лета боравило у Обреновцу. Сви смо ми могли да видимо популарне глумце и режисере а СКЦ Обреновац је на себе преузео обавезу да их угости како то доликује, а то кошта! Такође и око 80 запослених у СКЦ Обреновац је тражило исплату прековремених сати.

не липши магарче до зелене траве

Нама новац не пада са неба и зато покушавамо да рационализујемо пословање и да оптимизујемо потрошњу новца којим располажемо. Зато молим спортске клубове да се стрпе још неко време.

Надам се јер имам такве информације из врха наше општине да ће нека средства бити обезбеђена у марту месецу 2021. године.

У сваком случају не видим ни потребу мештана Обреновца да се кроз спортске активности излажу ризику обољевања од короне, сада када имамо на хиљаде оболелих на дневном нивоу и када нам је здравствени систем пред пуцањем – завршава своје излагање Иван Јегоровић.

Како Локалне новине Обреновац, нису успеле да сазнају где је потрошен новац који је у буџету ГО Обреновац издвојен за финансирање пројекта „Еко динар“, спортским клубовима остаје да примене традиционалну изреку која гласи: ,, не липши магарче до зелене траве“ или да пресавију табак па да своја потраживања из уговора са општином наплате кроз парнични и извршни поступак.

за Локалне новине Обреновац пише Драгана Николић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *