– Непроверене гласине о екстремној загађености ваздуха шире појединци из маргиналних опозиционих странака и чланови Синдиката радника Колубаре –

 

Од почетка новембра, интернет странице АјКјуЕр (IQAir) и државне Агенције за заштиту животне средине (СЕПА) које објављују податке о нивоу загађења ваздуха, показују између осталог, да се на ширем подручју Београда удише ваздух чији је квалитет означен категоријама „загађен”, „нездрав” или „веома нездрав” ваздух.

Подаци са наведених интернет страница који су објављени у протеклих неколико дана показују да су становници Обреновца и Лазаревца удисали ваздух „нездраве“ и у кратким периодима „веома нездраве” категорије, са индексом загађења који се уобичајено кретао између вредности 153 и 185.

фотографија са интернет странице IQAir

Међутим, становници општина Обреновац и Лазаревац нису једини у Србији који су изложени високом степену аерозагађења. Наиме, последњи извештаји СЕПА, показују да безмало пола Србије удише загађен ваздух, односно да је он најниже, треће категорије што значи да је ваздух прекомерно загађен једном или са више врсте полутаната међу којима доминирају суспендоване ПМ10 и ПМ2,5 честице, прашина мања од 10, односно, 2,5 микрометара.

Многе студије које су спровели еминентни пулмолози показују да све ПМ честице јако негативно утичу на људско здравље, пре свега на плућа. ПМ10 стижу до плућа, док ПМ2.5 и ситније улазе и директно у крвоток, због чега су још опасније. Њихов састав је такав да је стопроцентно штетан за организам јер ПМ честице имају своје органске и неорганске супстанце међу којима су и тешки и токсични метали попут арсена, живе, кадмијума, олова, па их је зато Светска здравствена организација прогласила одговорним за преурањену смрт више од 3.600 људи сваке године у Србији.

Драгана Ђорђевић из Института за хемију, технологију и металургију и Александар Јововић, професор Машинског факултета у Београду, који се бави загађењем животне средине, су сагласни да је главни узрок загађења ваздуха у Србији чињеница да се 70 одсто електричне енергије у Србији а пре свега у термоелектранама Никола Тесла и Колубара, добија сагоревањем лигнита, врсте угља лошег квалитета који приликом сагоревања производи велику количину прашине, пепела и садржи много токсичних материја.

Такође, у својим недавним иступима у јавности, Драгана Ђорђевић научна сарадница на београдском Институту за хемију и технологију указивала је да су истраживања атмосферских честица у урбаној зони Београда показала да у ваздуху доминирају честице мање од 500 нанометара које филтери не могу да зауставе и у којима су најтоксичнији елементи као што су арсен, жива, ванадијум, уранијум, никл. Она је истицала да резултати истраживања о загађењима из највећих српских термоелектрана указују да Термоелектрана „Никола Тесла“ годишње емитује око 30.000 тона прашине токсичног садржаја те да су истраживања потврдила да је популација на ширем подручју Београда изложена ризику од канцера због концентрација арсена и хрома у ваздуху с тим да се за арсен зна да потиче из обреновачких термоелектрана, док хром може да се повеже са железаром у Смедереву.

– мишљење Милорада Грчића, ВД директора ЈП ЕПС у вези са загађењем ваздуха –

С тим у вези, након више безуспешних покушаја, успели смо да добијемо мишљење Милорада Грчића, ВД директора ЈП ЕПС.

„Желим да истакнем да су одговорни у ЕПС-у свесни чињенице да производња електричне енергије у Србији доприноси загађењу ваздуха, али тврдње о екстремној загађености су по мом мишљењу пренадуване и усмерене на умањење угледа ЕПС-а и дискредитацију Александра Вучића који својим ангажовањем на међународном нивоу доста чини како би се процес производње електричне енергије осавременио и унапредио“ – започео је своје излагање Грчић.

Термоелектране у Обреовцу и Лазаревцу које помињете нису од јуче, тако да ни загађеност није ништа ново. Наши стручњаци су посвећени решавању тог проблема и активно раде на томе. То што се ових дана поново актуелизује та тематика последица је више узрока на које ћу се посебно осврнути. Сви ми знамо да је ЕПС пословао и у најтежим условима међународних санкција и бомбардовања када није било готово никаквих могућности за капиталне ремонте на агрегатима и филтерима и када је, сигуран сам, проценат искоришћености сагоревања лигнита био значајно мањи. Тада је ваздух био загађенији али нико од наших суграђана није дизао глас против тога јер је свима било јасно да је електропривреда жила куцавица наше економије. 

– Срби су имуни на загађиваче у ваздуху, сматра Грчић –

Осим тога, сматрам да је наш народ  протеклих деценија стекао неки ниво, да кажем „имунитета“ на загађиваче у ваздуху, тако да последице загађености код нашег становништва нису толико изражене колико се о томе по медијима пише. Ја се сећам и периода када пепелиште око ТЕНТ-а није имало засађене дрвореде као заштитне баријере и када су ветрови пепео разносили на знатно веће подручје него што је то данас случај. Међутим, ствари су се у корену промениле када су неке бивше власти дозволиле да разне невладине организације финансиране из иностранства, промовишу неку зелену агенду и када су бивше власти под окриљем помоћи и донација, по целој Србији инсталирале мерне станице сумњивог квалитета. Сада, иако су у последњих десет година извршена значајна улагања у сектор електропривреде, а напоменућу замену филтера на нашим највећим термоенергетским блоковима, улагања у постројења за одсумпоравање, ширење мреже централног грејања и гашења идивидуалних ложишта… сви ти мерни уређаји из увоза показују значајно погоршање квалитета ваздуха што је апсолутно неприхватљиво и прилично спорно ако смем ја своје запажање да изнесем.

– Синдикати и ,,пета колона“ раде против интереса ЕПС-а –

Циљ деловања тих тзв. зелених невладиних организација је изазивање панике код нашег становништва како би за сопствено деловање прикупили што више средстава. Неки су се не тако давно осмелили и да туже ЕПС код надлежних органа, приписујући кривицу за загађење ваздуха искључиво ЕПС-у. Том и таквом невладином сектору, здушно помаже и „пета колона“ коју чине појединци из репрезентативних синдиката у ЕПС-у чије читаве породице живе захваљујући ЕПС-у. Посебно се међу њима у последње време истичу појединци из маргиналних опозиционих странака и из Синдиката радника Колубаре из Лазааревца, који су због свог неодговорног односа према сопственом предузећу и руководству,недавно смењени са челних позиција у синдикату– истиче Грчић.

На наше питање, » да ли сматра спорним и истраживања о узроцима  смртности због обољења респираторних органа и узрочно-последичну везу повећане смртности са загађењем које потиче из термоелектрана Никола Тесла и Колубара? « – Грчић је одговорио следеће : „ Ја нисам стручан да одговарам на таква питања шта је спорно али постоје стручњаци који могу о томе да се изјасне…Ја само желим да истакнем да ЕПС много средстава улаже како би се сачувала животна околина и како би се помогло локалном становништву, ево на пример, недавно је председник ГО Обреновац најавио отварање једног модерног дијагностичког центра у Обреновцу који ће имати лекаре специјалисте за све области, што значи да ће свако па и они који сматрају да су оболели од последица рада термоелектрана моћи да добију бесплатну задравствену заштиту о државном трошку, тако да нема разлога за бригу и панику. Зато се ја не бринем претерано за наш народ, јер смо ми сви свесни да морамо да се мало жртвујемо како би се за наше потомство обезбедила боља и лепша будућност“. Питао бих ја све те назови стручњаке који пренаглашавају проблем загађења шта би они учинили да су којим случајем у органима власти или у ЕПС-у, ако се већ баве проблемом загађења зашто нема никакве њихове иницијативе у том смеру??? Сигурно су и они за затварање и стављање катанаца на наше термоелектране – помало љутито наглашава Грчић.

– Будућност електроенергетског сектора је атомска енергија –

Милорада Грчића смо питали да ли може да прокоментарише чињеницу да Европска унија планира да најкасније до 2050. угаси све термоелектране на угаљ и тако значајно смањи загађење а да се Србија, насупрот томе, спрема да до 2025. године отвори нове површинске копове за угаљ и повећа производњу електричне енергије у термоелектранама….Па видите, гашење великих ложишта и термоелектрана на угаљ је процес који се у Европи одвија фазно и за неке државе представља услов за пријем у чланство, за тај процес одређен је дужи временски период. Србија је принуђена да се ослони на угаљ као сировину која се користи у производњи електричне енергије и од тога се неће одустати јер би то значило гашење више десетина хиљада радних места и економску кризу великих размера. Председник Србије Александар Вучић је, могу слободно рећи, у свакодневним контактима са иностранстраним партнерима и преговара око улагања Србије у нуклеарне енергетске објекте у околним земљама али и са Русима. Тек ако би се на тај начин обезбедила стабилност електроенергетског сектора, стекли би се услови за постепени прелазак са угља на атомску енергију. Верујем и чврсто сам уверен да ће председник Вучић у преговорима са званичницима из ЕУ, обезбедити неки повољан аранжман за Србију. Наглашавам да ниједан гигант у Србији неће престати са производњом струје, иако има и оних у опозицији који би се томе радовали, али то је одлика неких ранијих режима!- завршио је Грчић своје излагање.

пише: Драгана Николић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *